contact vestigingen inloggen

Reis- en annuleringsverzekering

Reisverzekering

Of u nou een stedentripje gaat maken of gaat bergbeklimmen in de Alpen, u wilt met een gerust gevoel op reis. Dat lukt het beste als u goed verzekerd bent. Als u een keer per jaar reist, kunt u een kortlopende reisverzekering sluiten. En als u vaker op reis gaat, is een doorlopende reisverzekering voor u voordeliger. Deze is het hele jaar geldig.

Wat is er verzekerd?

Een reisverzekering is bij uitstek een product dat u helemaal zelf kunt samenstellen. Of het nou om een kort- of een doorlopende verzekering gaat: de meeste verzekeraars bieden een basisdekking die u kunt uitbreiden. Voorbeelden van aanvullende modules zijn: wintersport, annuleringsverzekering en dekkingsgebied (Europa of werelddekking). Bij sommige verzekeraars kunt u gedurende het hele jaar modules aan- en uitzetten, zodat u nooit te veel betaalt.

Zorgkosten

Veel mensen denken dat ze met een reisverzekering ‘dubbel’ zijn verzekerd voor zorgkosten, omdat deze ook op de ziektekostenpolis zijn gedekt. Dat is niet helemaal waar. Zeker als u naar een land reist waar de medische kosten hoger zijn dan in Nederland, is het verstandig om een reisverzekering met een goede zorgvergoeding af te sluiten. In Amerika bijvoorbeeld is een ziekenhuisopname 4 à 5 keer zo duur als bij ons. Maar uw zorgpolis vergoedt alleen de kosten volgens de Nederlandse normen. Dat betekent dat u veel zelf moet bijleggen als u medische kosten maakt in een duur ‘zorg’-land.

Repatriëring

U moet er niet aan denken, maar soms kan de nood zo hoog zijn dat u niet zelfstandig naar huis kunt en moet worden gerepatrieerd. Bijvoorbeeld na een skiongeluk. De kosten van zo’n medische repatriëring lopen al snel hoog op. Als u geen reisverzekering heeft, draait u zelf voor die kosten op. Twijfelt u over uw verzekering en de dekking? Raadpleeg dan uw verzekeraar of adviseur.

Goed om te weten

  • Een reisverzekering is meestal alleen geldig in Europa en de landen rond de Middellandse Zee. Gaat u verder weg? Neem dan een werelddekking.
  • Als u langer in het buitenland verblijft, houd er dan rekening mee dat de reisduur niet langer mag zijn dan 60 dagen aaneengesloten.
  • Niet alle activiteiten zijn standaard gedekt. Vraag het voor de zekerheid na als u een actieve vakantie heeft geboekt, bijvoorbeeld als u gaat bergbeklimmen of diepzeeduiken.
  • Vergeet niet de medische kosten te claimen die uw zorgverzekering niet betaalt.
  • Soms is het lastig te bepalen waar de dekking van uw ene verzekering ophoudt en de dekking van uw reisverzekering begint. Misschien is het handig om te onthouden dat een reisverzekeraar alleen de schade vergoedt die een andere verzekeraar niet dekt.  
  • Zorg dat u voordat u op reis gaat, het nummer van de alarmcentrale heeft genoteerd.
  • Als u een bagageclaim wilt indienen, bijvoorbeeld omdat uw koffers zijn gestolen, doe dan altijd eerst aangifte bij de politie. U moet de diefstal namelijk aantonen bij uw verzekeraar. Als uw koffer niet uit het vliegtuig is gekomen, vul dan al op de luchthaven bij de betreffende maatschappij een PIR-formulier. PIR staat voor “Property Irregularity Report”.

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering keert uit als u plotseling uw vakantie moet afzeggen. Bijvoorbeeld omdat u of uw partner onverwachts in het ziekenhuis belandt.

Wat is er verzekerd?

Hoe lang u ook naar uw reis heeft uitgekeken, soms zijn er onverwachte gebeurtenissen waardoor u de reis moet afzeggen. Annuleren, noemen we dat. Maar uw ticket en het hotel heeft u meestal al betaald. Om te voorkomen dat u dat geld helemaal kwijt bent, kunt u een annuleringsverzekering afsluiten.

Veel annuleringsverzekeringen betalen ook een deel van de reissom als u plotseling terug moet naar Nederland. Niet alle plotselinge gebeurtenissen zijn verzekerd. Overlijdt bijvoorbeeld uw hond en wilt u daarom terug naar Nederland, dan kan het zijn dat dit niet verzekerd is.

Voor wie en waarom?

De doorlopende reisverzekering is geschikt voor alle Nederlandse huishoudens (ingezetenen) van 16 jaar en ouder die hun vermogen willen beschermen voor kosten die worden gemaakt bij schade en ziektekosten tijdens een reis. De doorlopende Annuleringsverzekering is geschikt voor alle Nederlandse huishoudens (ingezetenen) van 16 jaar en ouder die hun vermogen willen beschermen voor kosten die worden gemaakt bij de annulering van een reis.

Iedereen die een vakantie boekt kan een annuleringsverzekering afsluiten. Gaat u met een reisgezelschap of met familie, dan is het aan te raden om 1 polis bij 1 verzekeraar te sluiten.

Lees vooraf de voorwaarden goed door, zodat u weet onder welke voorwaarden u geld terugkrijgt. Alleen de gebeurtenissen die in de polis staan, geven recht op dekking. Bekijk de verzekeringskaarten voor productspecifieke informatie en laat u door ons adviseren!

Bekijk de verzekeringskaarten voor productspecifieke informatie en laat u door ons adviseren!

Wilt u weten of dit product geschikt is voor u? Bekijk dan hier de doelgroepomschrijving.

© Thoma Groep 2024